כספות מטרתם לשמור על חפים יקרים מפני גישה לא מורשית או גניבה. העסקים שבהם נפוץ לראות כספות מקצועיות הם עסקי התכשיטים. בבתי עסק לתכשיטים לרוב ישנם ערכים מאוד גבוהים של סחורה שיש להגן עליה מפני גניבה. את התכשיטים מאחסנים בכספות מקצועיות בעלות תקן. הגנב הממוצע יתקשה מאוד לפרוץ כספות שמיועדות לתכשיטים מכיוון שם בעלות מנגנוני הגנה שכוללים מלכודות נגד פריצה.
תקן לכספות מה הוא אומר?
כאשר מדברים על כספות לרוב מבינים כי מדובר על קופסה מפח או פלדה שנעולה היטב ומונעת גישה לתכולה. אולם כאשר מדברים על כספות בתקן הכוונה היא למוצר חזק מאוד שעבר מבחנים מורכבים בהם נמדדו פרמטרים שונים. בעקבות תוצאות המבחנים נקבע תקן שקובע את רמת העמידות של הכספות בפני פריצה. התקן מסומן על ידי תקציר של אותיות ומספרים שאת פירושם נבאר להלן:
TL – כאשר כספות מסומנות על ידי אותיות אלו הכוונה היא שנבחנה עמידות פריצה עם כלי עבודה קרים כגון פטיש.
TRTL – סימול זה מציין את העמידות בפני כלי עבודה וכלים חמים כגון ברנר או דיסק חיתוך
TRXTL – רצף אותיות זה אומר כי הכספות עמידות בפני כלי עבודה, כלי חיתוך ופיצוץ.
15 X – זהו סימול הזמן שמצורף אל הסימול עם האותיות ואומר שהכספות עומדות בזמן הפריצה, הכוונה היא שבמשך 15 דקות לא יצליחו לפרוץ את הכספת עם הכלים האמורים.
15 X 6 – הספרה 6 מציינת את העמידות מכל 6 פאות הכספת כלומר קדימה, אחורה, למעלה ולמטה גם סימול זה מצטרף אל האותיות בהתאמה.
הזמנים שנמדדים לעמידות הכספות בפריצה הם – 15 דקות, 30 דקות ו60 דקות.
אילו כספות עמידות בפני פריצה?
למרות האמור לעיל לגבי התקנים והמבחנים שמעבירים את הכספות עדיין יש לזכור כי אין מניעה בפני פריצת כספת, למעשה ניתן לפרוץ כל כספת השאלה היא כמה זמן נעכב את הפורץ עד אשר יגיע גורם ביטחון לצורך אבטחה. הכספות הפשוטות שנמכרות כיום רובם מיוצרות במזרח ואין להם תקן כלל. המשקל הכבד או מנגנוני הנעילה אינם מעידים על איכות או יכולות הכספת. כאשר אנו רוצים לשמור על היקר לנו עלינו לדרוש בכל תוקף את אישורי התקן של הכספות ולאמת אותם מול גורמים רלוונטים כגון אתר התקנים הבין לאומי וכדומה.