לרוב כאשר אנו מדברים על כספות הכוונה היא לשמור על חפצי ערך, ההקשר הראשון הוא תכשיטים, כסף וזהב. אכן כך הדבר אולם לא רק עבור זה משמשות הכספות. כספות משמשות גם לשמירה על ניירת, קלסרים, נשק ומדיה מגנטית. הכספות שמיועדות לשמירה על ניירת מאופיינים ביכולתם לעקב בעירה (כספות עם תקן כמובן ולא כספות זולות שמיובאות מסין, חשוב לוודא את העניין מול המוכר), עיקוב הבעירה אינו מונע את חדירת האש אל מעקב אותה על ידי יצירת בידוד בין האש בחוץ לבין הניירת בתוך הכספת. נהוג היום להשתמש בכספות חסינות אש בבתי כנסת על מנת לשור על ספרי התורה מפני גנבים ואש.
ארונות קודש להגנה על ספרי תורה קדושים
לצערנו בימינו אין הגנב בוחל בשול אפשרות להרוויח ומהר. על כן אחד מהדברים יקרי הערך הם ספרי תורה שנמצאים בבתי כנסת. על מנת להגן עליהם מפני גנבים מאחסנים אותם בכספות. למראית עין אין אנו מבחינים אם מדובר בארון קודש או בכספת, את ההבדל נראה רק לאחר שנסיר את הפרוכת ונפתח את דלתות הארון. מאחוריהם יתגלו לנו דלתות פלדה שנעולות לרוב על ידי מפתח ומנגנון קומבינציה מכאני. כספות אלו בנויות עם דפנות כפולות שבינן יש חומר מעקב בעירה כגון צמר סלעים, מיקה או אבקה. אם חלילה תפרוץ שריפה האש תתעכב מלחדור פנימה והכוונה היא לעיקוב עד אשר יגיעו כבאים לכבות את השריפה.
גודל כספות לארונות קודש
כספות שמיועדות לארונות קודש לרוב יהיו בגודל שנובע מכמות הספרים אותם נכניס פנימה, חשוב לציין שיש הבדל בין ספרים בעלי נוסח ספרדי לנוסח אשכנזי הן מבחינת קוטר הספר והן מבחינת גובה הספר. את החלל הפנימי מצפים עם לבד או בד קטיפה על מנת לתת מראה מרשים, את החוץ של הכספות מצפים בעץ מעוצב כדי לתת ארשת כבוד. בחלקו העליון ישנו מוט שמשמש לפרוכת. מכיוון שאסור להפעיל את מנגנון הקומבינציה בשבת אלא רק את המפתח משאירים את המנגנון פתוח טרם כניסת השבת ומשתמשים רק במפתח לצורך מעילת הכספות. הנעילה הכפולה משמשת לביטחון בפני גנבים.